luni, 23 ianuarie 2012

Oţet de mere cu miere - utilizări

    Istoric.
      Oţetul de mere cu miere este unul din cele mai vechi remedii naturiste, menţionat în scrierele antice ale egiptenilor şi grecilor.La noi, oţetul de mere este folosit încă din vremea romanilor. Medicina  populară a preluat de la apicultori multe leacuri care au ca principal ingredient oţetul de mere cu miere, leacuri care cu timpul,şi-au dovedit stiinţific eficacitatea.
     Hipocrate(460-377î.e.n), medic în Grecia antică,părintele medicinei moderne, recomanda ”Oxymel” (un compuns din miere şi oţet), pentru tratarea tusei persistente.
      DeForest Cilinton Jarvis ( medic american,1881-1966)autorul bine cunoscutei lucrări (vândută în peste 1 milon de exemplare)”Medicina populară:Ghidul doctorului din Vermont pentru o sănătate bună„  , recomanda otetul din cidru de mere şi miere ca un tonic de sănătate numit Honegar.
      Această minunată licoare este folosită în casă pentru sănătatea, frumuseţea şi hrana noastră.Iată câteva din utilizări.  
1. Cura cu oţet de mere, după Dr.D.C.Jarvis.  Conţinutul unui pahar cu apa, în care  s-au  amestecat două linguriţe cu oţet de mere  cu miere,se bea încet, imediat după trezire ( pe stomacul gol).Ca să nu fim stresaţi, din cauza timpului,putem să facem asta în paralel cu îmbrăcatul.
     Cura are multipe recomandări: reomatism degenerativ,dureri musculare şi articulare, nevroze, relaxarea şi calmarea sistemului nervos,migrene,obezitate(  doza recomandată se ia de 3 ori /zi în timpul meselor),colesterol mărit,insuficienţă tirodiană,insomnii.
Atenţie -Oţetul de mere cu miere nu este un panaceu.
Contraindicaţii: ulcer gastro-duodenal,  hipotensiune arterială, hipertiroidă, diabet.( nota bibliografica 2)
2.  Pentru combaterea febrei şi tusei. Se înmoaie o pânză din bumbac într-o solutie de apă fierbinte cu oţet de mere cu miere ( părţi egale) si se pune pe piept, cât suporţi de cald. Se menţine atât timp cât este caldă. Se repetă de 2 ori.
3. Spondilită anchilozantă. O cură, de o lună, cu 2 lingurinţe cu  oţet de mere şi 2 lingurinţe cu miere dizolvate într-un pahar de apă, consumate la fiecare masă, în zilele de luni,miercuri şi vineri,(doar 3 zile pe săptămână)
4. Combaterea seboreei, mătretii şi tonifierea părului.Solutia de mai sus plus o picatură de Lugol (de la farmacii 5% iod şi 10%soluţie de potasiu) se consumă 3 zile pe săptămână,în celelalte 4 zile,numai miere şi otet.Pentru tratamentul extern se recomandă clatirea părului cu o soluţie de părti egale otet cu apa.Este un adevărat balsam care dă strălucire firelor de păr şi permite o pieptănare mai uşoară.
 5. Pentru păduchi de cap, se clăteşte părul cu o soluţie 2/3 oţet cu 1/3 apa.Părul umed se pieptănă cu un pieptăn cu dinţii foarte deşi.
 5.Curăţirea protezelor dentare, se poate face prin menţinere lor, timp de 5 ore, într-o solutie din părti egale apă şi oţet de mere cu miere,
  6.Baie relaxantă. Lăsaţi grijile la uşa băii şi bălăciţi-vă într-o cadă cu apa caldă în care ati pus o cană de otet de mere cu miere aromatizat cu lavandă. Aromatizarea o pute-ţi obţine prin introducerea florilor de lavandă  timp de 15 zile în sticla cu oţet.Calmează şi catifeleză piele iritată.
  7. Aceeaşi cantitate de oţet dar într-un lighean ( 4-5litrii de apa cât suportaţi de fierbinte) în care tineţi picioarele 15 minute vă catifelează  pielea călcâielor, vă ajută la îndepărtarea bătăturilor şi vindecă ciuperca unghiilor
8. În bucătărie:
- asezonarea salatelor;
- pentru îmbogăţirea gustului, în cazul sosului cu ceapă ce însoteşte friptura de miel;
- fierberea pastelor făinoase fără ados de sare. 2 linguriţe cu oţet vor da un gust fin pastelor şi previn lipirea lor în timpul fierberii.
Recomandare.Preparaţi singuri oţet de mere cu miere (vezi  o reţetă, verificata în timp,pe blog)sau cumpăraţi direct de la apicultori /magazine Apicola.
Important.
Conţinutul articolelor,  acest blog, inclusiv cel de mai sus, este informativ şi nu poate înlocui recomandările medicului specialist.  

 Bibliografie: 
DC Jarvis - Wikipedia, enciclopedia liberă
- Virgil T Geiculescu  -Bioterapie.Reţete medicale fără madicamente chimioterapice-Editura Moldova Iaşi 1994 pagini: 121, 153, 257,
- Zofia Wedrowska- 100 de minute pentru frumuseţe -editura Stadion 1974




otet de mere cu miere