Pentru un” spor” de sănătate ,vă recomand să vă procuraţi de la apicultori şi să vă faceţi rezerve pentru iarnă,acest ”elixir al tinereţii ”,cum îl numea Dr. D. Clinton Jarvis (1881-1966), otetul din mere cu miere.
Pentru acei care sunt gospodari vă transcriu reţeta pe care o am de la o apicultooare din Basarabia şi pe care eu o prepar de peste 25 ani.
Oţet din
mere şi miere
5kg mere
6l apa
150g miere
150g drojdie de bere ,
optional o felie de pâine neagră,uscată
(Cantităţile
pot fi mărite sau micşorate păstând proporţia)
2. Preparare:
Merele,curăţate
de părţile nesanătoase, se dau prin răzătoarea de inox. Se mai pot folosi
cojile,cotoarele rămase de la prepararea plăcintei cu mere sau de la prepararea
gemului din mere.
Apa
se fierbe şi apoi se răceşte pâna la temperatura corpului(călduţă).
După această primă fază de fermentaţie,
amestecul se strecoară printr-o bucată de tifon.Se presează bine, pentru a
obţine toată cantitatea de suc existentă în amestec.Se măsoră cantitatea de
lichid şi pentru fiecare litru de suc se adaugă 100-150g miere, amestecând până
la omogenizare.
Vasul se depozitează în aceleaşi condiţii ca
la faza anterioară.După 30-40 zile lichidul se limpezeşte.Cu ajutorul unui
furtun se trage otetul în sticle( exclus plastic) care se ceruiesc şi se
depozitează la loc răcoros si întunecat.
Ucenicul Doamnei Maria |
3Folositor
pentru diverse preparate culinare ;în apiterapie la indicaţia medicului( migrene, obezitate, colesterol mărit) ;în cosmetică.
Contraindicatii: ulcer gastro-duodenal,gastrite,hipotensiunearterială, hipertiroidie.
De la Doamna Maria ,apicultoare, mai am reţete pentru sănătate, pe bază de miere, pe care am să vi-le împărtăşesc.
Până atunci ..Să auzim numai de bine!